Thursday, October 14, 2010

AMARAN!!!...Penyakit Paling Bahaya makin menular!!!


Kalam indah sebagai pembuka bicara kali ini, saya mulakan dengan kesyukaran yang tidak terhingga kerana mengizinkan jari jemari ini untuk terus mencatat kata-kata di ruangan entry blog HELWA PERMADAH kali ini.


Alhamdulillah. Alhamdulillah. Alhamdulillah.


Sesungguhnya betapa Allah mengasihi kita sebagai hamba-Nya yang sering khilaf dalam mengambil keputusan dipersimpangan jalan seperti mana Allah telah berfirman di dalam kitab suci al-Quran:


"maka Dia mengilhamkan kepadanya (jalan) kejahatan dan ketaqwaan, sungguh beruntung orang yang menyucikannya (jiwa itu), dan sungguh rugi orang yang mengotorinya."

(asy-Syams : 8-10)


Tidak dinafikan sebagai seorang manusia, kita sering khilaf dan salah sama ada kita melakukannya secara sedar atau tidak sedar, kerana manusia itu diciptakan lemah. Namun, adakah itu akan menjadi jawapan kepada kesalahan(dosa) yang kita lakukan selama berada di atas dunia ini, yang jua dikatakan sebagai persinggahan sementara kita sebelum menuju alam akhirat kelak.


Wanita


Saya yakin, insyaAllah para pembaca pernah mendengar hadith Rasulullah SAW yang mengatakan bahawa di akhir zaman nanti, kita sebagai wanita ini merupakan fitnah! Astaghfirullah...moga kita tidak tergolong di dalam lingkup wanita yang membawa fitnah di akhir zaman. Bila akhir zaman itu? Bukankah sekarang ini dikatakan akhir zaman? Berbagai tanda telah dapat kita lihat dan perhati dari semasa ke semasa.


Couple


Penyakit ini semakin merebak dan dikhuatiri akan membawa kepada bilangan maut yang tinggi dan barangkali lebih tinggi dari penyakit-penyakit berdaftar di bahagian berdaftar penyakit sedunia! Sewaktu H1N1 datang melanda Malaysia dan seluruh dunia, kita teramat takut, siap dikuarintin lagi sewaktu berlangsungnya MHS(Minggu Haluan Siswa) bagi mahasiswa/i pengambilan sesi 09/11. Tapi, penyakit yang sudah sedia teruk dan akan ke peringkat parah, tiada yang peduli. Lebih hairan bin pelik bin ajaib, ini antara penyakit yang sangat suka untuk dijangkiti. Mungkin ubatnya lazat dan enak seperti hidangan termahal dunia, barangkali.


Wanita=Couple


Mengapa hanya wanita yang dikaitkan? Ini tidak adil! Jika tidak ingin dipersalahkan mengapa kita jua yang membiarkan diri dijangkiti penyakit tersebut. Sahabat yang disayangi, penulisan saya ini bukan untuk menunding jari atau menuduh sesiapa yang mula-mula menyebarkan virus couple tersebut, sebaliknya saya hanya ingin mengajak sahabat sekalian untuk kembali sedar. Sedar bahawa kita sedang dijangkiti penyakit paling bahaya! Penawarnya ada tetapi tiada siapa mahu sembuh darinya, bahkan rela merelakan diri hanyut dibawa arus dunia couple! Penawarnya bukan dengan terus di dalam arena couple tetapi di dalam kalam Allah, Al-Quran. Berbaliklah pada ajarannya dan kandungannya.


"Katakanlah kepada laki-laki yang beriman, agar mereka menjaga pandangannya dan memelihara kemaluannya, yang demikian itu lebih suci bagi mereka. Sungguh, Allah Maha Mengetahui apa yang mereka perbuat."

"Dan katakanlah kepada para perempuan yang beriman, agar mereka menjaga pandangannya, dan memelihara kemaluannya, dan janganlah menampakkan perhiasannya(auratnya), kecuali yang biasa telihat..."

(an-Nur : 30-31)Jodoh


"perempuan-perempuan yang keji untuk laki-laki yang keji, dan laki-laki yang keji untuk perempuan-perempuan yang keji(pula), sedangkan perempuan-perempuan yang baik untuk laki-laki yang baik, dan laki-laki yang baik untuk perempuan-perempuan yang baik(pula)..."

(an-Nur : 26)


Memang kita perlu berusaha, namun adakah dengan bercouple? Mengapa tidak kita cuba untuk menjadi yang solehah/soleh untuk memperoleh yang soleh/solehah pula? Allah Azza wa Jalla hanya menguji kita sedikit dengan kehidupan setengah insan yang masih tidak bertemu pasangannya kerana terlalu menjaga ikhtilat, menguji kita dengan kisah wanita yang masih dara walau usia makin meningkat kerana tidak bergaya di luar rumah, lantas kita rebah dek ujian yang menimpa kerana rasa takut dan berkehendak pada dunia itu lebih tinggi dari kehidupan yang kekal abadi di akhirat sana.


"Dialah yang menciptakan kamu dari jiwa yang satu (Adam) dan daripadanya Dia menciptakan pasangannya, agar dia merasa senang kepadanya..."

(al-A'raf : 189)


"...Dia menciptakan pasangan-pasangan untukmu dari jenismu sendiri..."

(ar-Rum : 21)


Hayatilah sahabat ku yang disayangi. Saya menulis bukan kerana saya lebih pandai atau tidak pernah melakukan kesilapan, namun saya menulis kerana kita adalah saudara sesama Islam, walau kita tidak pernah bersua muka namun jalinan kasih yang telah Rasulullah didik dalam hati kita semua menyebabkan saya terdetik untuk mencoret sesuatu disini.

"Dan tetaplah memberi peringatan, kerana sesungguhnya peringatan itu bermanfaat bagi orang-orang mukmin"

(az-zariyat : 55)

1 comment:

محمد حذوان بن حميدان said...

perkongsian yg mantop!
semoga ia dpt mmbuka mata hati pembaca..amin (^_^)

DIWANI 09